Overweldigend aantal ondertekeningen van de petitie CINERAMA MOET BLIJVEN. De 27.702 handtekeningen werden vanmiddag door Loes Luca overhandigd aan wethouders Kasmi en Zeegers.
Op dinsdag 14 januari om 13.00 uur werden onder grote belangstelling van actiegroep leden, media, politici en betrokken filmliefhebbers en rotterdammers de 27.702 handtekeningen die de petitie Cinerama moet blijven onderschrijven overhandigd in de hal van het Rotvterdamse stadhuis. Oud Cinerama medewerker Ilse Zwaan sprak namens Actiegroep Cinerama een statement uit bij aanvang, waarin het stadsbestuur gevraagd wordt naar meer duidelijkheid over het voortbestaan van het iconische gemeentelijke monument uit 1957 aan de Westblaak. De actiegroep vraagt namens Rotterdam om duidelijkheid aan de gemeente over kaders voor onderhoud door de pandeigenaar en behoud van Cinerama (binnen én buiten) ook met het oog op de herontwikkelplannen van Westblaak. Daarnaast werd de wethouders gevraagd naar de garantie van de culturele bestemming.
Loes Luca, die toen zij werd gevraagd direct haar medewerking toezegde, overhandigde de handtekeningen namens alle rotterdammers, filmliefhebbers en de actiegroep ter plaatse.
Als reactie onderschreef wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen Zeegers (D66) het belang en behoud van Cinerama voor de stad en illustreerde dit met haar persoonlijke connectie en herinneringen aan dit filmtheater. Ook wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen Kasmi (D66) pleitte voor behoud van de bioscoop op deze plek en de culturele functie. De actiegroep heeft aangegeven graag als gesprekspartner betrokken te blijven bij gesprekken over het pand en de plek die het heeft in de herontwikkelingsplannen.
De actiegroep had voor de overhandiging ook de huidige eigenaar van het pand, VolkerWessels, uitgenodigd. Zij ontvingen daarop geen reactie en zij waren voor zo ver bekend ook niet aanwezig. Naar verluidt heeft het gemeentebestuur wel een reactie ontvangen van VolkerWessels, maar de inhoud hiervan is nog niet bekend.
Cinerama Filmtheater dreigt eind 2025 te moeten sluiten. Gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren heeft in november 2024 schriftelijke vragen hierover ingediend. In afwachting van antwoorden is 15 november een petitie gestart voor het behoud van Cinerama. Het filmtheater is een geliefde plek met een rijke historie, diepgeworteld in de stad, met een zeer eigen programmering en waar een breed en divers publiek zich thuis voelt. De afgelopen 10 jaar was het niet mogelijk om te investeren in het onderhoud van Cinerama door steeds tijdelijke en extreem korte (half jaar tot jaar) huurcontracten. Formeel heeft pandeigenaar en vastgoedontwikkelaar VolkerWessels het huurcontract per 1 januari 2026 opgezegd aan huurder Kinepolis, waardoor de toekomst van Cinerama Filmtheater onzeker is.
Ondanks de status van gemeentelijk monument zijn er grote zorgen over of het historische unieke pand en de culturele functie behouden blijven in de toekomst. Onduidelijk zijn de plannen van VolkerWessels op korte en lange termijn of wat de consequenties zijn indien het pand wordt verkocht aan een andere vastgoedpartij. De actiegroep wil zich inzetten en hoopt op steun van de gemeente voor de welverdiende status van Rijksmonument. De actiegroep onderzoekt op dit moment ook de mogelijkheid van doorstart en zelfbeheer/ eigen organisatie na 31 december 2025.
Cinerama Filmtheater bestaat dit jaar maar liefst 65 jaar en is de laatste wederopbouw bioscoop die Rotterdam nog rijk is. Het zou een groot verlies zijn voor zowel het culturele leven als het iconische straatbeeld van de stad. Rotterdam moet zich inzetten om dit soort schaarse historisch-culturele plekken te koesteren, plekken die de stad uniek maken, plekken die staan voor de geschiedenis van de stad en de bewoners samenbrengt. Binnen de herontwikkelingsplannen voor de Westblaak past Cinerama naadloos in wat betreft functie en architectonische waarde. Binnen de ambitie van Plan Levendige Binnenstad is deze plek en culturele functie onontbeerlijk.
Het pand is ontworpen door de architecten B. Hoogstraten en G.E. Lette in 1956. Met een ingang van 6,5 meter hoog en een luifel die 2,5 meter uitsteekt moest de bioscoop opvallen en indruk maken. Aan weerszijden van de kassa zijn de muren versierd met de grote kenmerkende decoratieve mozaïeken die gemaakt zijn door kunstenaar Teus van den Berg. De bioscoop, dan nog Scala, wordt op donderdag 12 december 1957 officieel voor geopend verklaard door burgemeester van Walsum, met als openingsfilm Charlie Chaplin’s A King in New York. In 1960 gaat het filmhuis verder als Cinerama, met het gelijknamige unieke projectiesysteem en een zaal met 1500 stoelen. In 1978 wordt het gebouw overgenomen door het Meerburg-concern die de bioscoop verbouwt en er vier zalen aan toevoegt. Tegenwoordig is Cinerama een van de best bezochte filmhuizen van Rotterdam.