Cinerama is door GroenLinks (Astrid Kockelkoren) en SP (Theo Coskun) opnieuw geagendeerd in de gemeenteraad. Op woensdag 18 juni komt Cinerama aan bod in de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. Voor nu staat het als tweede agendapunt opgenomen en naar verwachting komt vanaf 10.30/11.00 uur het onderwerp aan bod. Voor mensen die live wil aanwezig willen zijn is het aanbevolen er rond 10:00 te zijn.
Na verschillende gesprekken van de actiegroep Cinerama moet Blijven met oa. wethouders Zeegers en Kasmi is duidelijk dat er draagvlak is vanuit de gemeente en dat zij het pand en de functie graag behouden willen zien. Maar op dit moment is onduidelijk wat de gemeente kan en wil doen om te zorgen dat het monument daadwerkelijk duurzaam kan blijven bestaan. Daar waar afspraken tussen particuliere eigenaar en huurder weliswaar niet direct een zaak zijn van het stadsbestuur, zouden er toch mogelijkheden moeten zijn voor de gemeente om te kijken wat er mogelijk is om het pand te beschermen.
Het Tuschinski van Rotterdam’
Cinerama, gemeentelijk monument en echt Rotterdams Erfgoed, wordt zoals bekend bedreigd met voortbestaan. Het huurcontract is per 1 januari 2026 door pandeigenaar en vastgoedontwikkelaar VolkerWessels opgezegd aan huurder Kinepolis. Door alsmaar korte huurcontracten is er al die tijd niet geïnvesteerd in het onderhoud, ondanks de status van gemeentelijk monument. Een ervaren partij, met wie de actiegroep regelmatig contact heeft, kan en wil de exploitatie Cinerama graag voortzetten per 1 januari 2026, voor langere termijn en daarmee ook met zorg en aandacht voor het pand. Deze partij heeft met toezeggingen van investeerders een concreet doorstartvoorstel gedaan aan VolkerWessels. Daar is vooralsnog niet op ingegaan.
“De drie filmhuizen hebben een eigen publiek en vullen elkaar aan. Daardoor krijg je een eigenzinnig palet aan filmtheaters”, aldus Cobie de Vries, directeur LantarenVenster (AD, 20 mei 2025)
Op dit moment is VolkerWessels in onderhandeling met oa. partijen als KINO. Over de inhoud van de onderhandelingen doen partijen geen uitspraak. Uit het artikel in AD 20 mei jl. zegt KINO de acties van ‘Cinerama moet Blijven’ te steunen, maar hoe en wat is onduidelijk want dit is niet zichtbaar en daarover is helemaal geen enkel contact met de actiegroep of Cinerama zelf.
Los van de zorg dat Cinerama met een andere bestaande exploitant de typische eigen ‘smoel’ verliest wat ook ten koste gaat van diversiteit in het filmhuisaanbod in de stad, is het een nog grotere zorg als weer opnieuw wordt verhuurd voor een korte termijn, zonder onderhoudsverplichting. Dat komt de staat van het pand niet ten goede. De actiegroep ‘Cinerama moet blijven’, zet zich in voor duurzaam behoud van het historisch filmtheater en werkt aan een vorm om het pand te verwerven.